Previous
Next

Békés Megyei Szimfonikus Zenekar

Az együttes Békéscsabai Szimfonikus Zenekar néven 1959 őszén alakult meg. Alapítója és első karmestere Sárhelyi Jenő, a Bartók Béla Zeneiskola igazgatója, a tagok az iskola tanárai, felsőbb évfolyamos növendékei és lelkes amatőr muzsikusok voltak. Nagy szimfonikus zenekarrá 1971-ben, Jancsovics Antal karmesteri működése idején vált a zenekar.

Azóta Füzesséry Tibor, Cser Miklós, Molnár László, Martos László, Sugár Miklós, Nagy Zsolt, Gémesi Géza, Somogyi-Tóth Dániel és Gál Tamás irányította a zenekart. Az első zeneiskolai házi hangversenyek után 1960-tól rendszeresen szerepelteti az együttest a Filharmónia is. Az együttes kezdettől fogva, s mindmáig szervesen hozzátartozik a város kulturális életéhez, hozzájárul annak sokszínűségéhez. Az elmúlt évtizedekben számos neves karmester és vendégművész segített a színvonalas hangversenyek létrejöttében. Fesztiválsikerek, külföldi koncertsorozatok jelezték folyamatosan a zenekar szakmai kvalitásait. Az együttes székhelye Békéscsabán van, de valójában egy megyei zenekarról van szó, amint ezt a 2008. évi névváltoztatás is jelzi. Ez idő tájt került sor a zenekart működtető egyesület, a BMSZZ Közhasznú Kulturális Egyesület megalapítására is, melynek vezetői Sándor Ottó elnök, Uhrin Viktor elnökhelyettes – művészeti vezető és Kovácsné Kerekes Dalma egyesületi és zenekari titkár. A zenekar állandó karmestere Gál Tamás Liszt-díjas, Érdemes Művész.

A megye kiváló hangszeres pedagógusai jelentik a zenekar magvát: ők a tanítás mellett időt és fáradságot nem sajnálva, tudásuk legjavát adva készülnek fel az aktuális hangversenyekre. Példaként szolgálnak tanítványaik számára, számos esetben a korábbi növendékek ma már együtt muzsikálnak egykori tanítványaikkal. Kiegészíti az együttest a Szegedi Szimfonikus Zenekar néhány kiváló hangszeres művésze is. A zenekaron belül működő Békés Megyei Szimfonikusok Kamarazenekara 2009-ben alakult. A kamarazenekar alapításának legfontosabb célja az volt, hogy Békés megye kisebb településein is megvalósulhassanak klasszikus zenei produkciók zenei élményhez juttatva az ott élőket.  Repertoárjukban főként barokk és klasszikus zeneszerzők művei szerepelnek, de szívesen játsszák népszerű, szimfonikus zenekarra írt művek vonószenekari átiratait is. Ezen kívül rendszeresek a kisebb fúvós kamarazenei produkciók, többek között kürt kvartett és fuvola trió színesíti a zenekar repertoárját. Legfontosabb támogatók Békéscsaba Város Önkormányzata, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Csabagyöngye Kulturális Központ. 2008-ban Békés Megyei Príma díjat, 2019-ben Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének Elismerése kitüntetést kapott a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar.

Megtalálhat minket az alábbi helyeken:

Tekintse meg galériánkat: