Previous
Next

Kecskeméti Szimfonikus Zenekar

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar 1966-ban alakult kecskeméti művésztanárokból. A Szimfonikus Zenekar Bács-Kiskun megye egyetlen szimfonikus együtteseként igen fontos szerepet tölt be elsősorban Kecskemét kulturális életében és a Kodályi zenei hagyományok ápolásában. Az együttes a „hírös” város fesztiváljainak, jeles alkalmainak, népszerű résztvevője, Kodály szimfonikus műveinek avatott megszólaltatója.

Emellett. évek óta „Zenét hallgat a család”címmel vasárnapi matiné koncertet rendez azzal a céllal, hogy a fiatalok már kisgyermekkorban megszeressék a komoly zenét. A zenekar nagy hangsúlyt fektet a fiatalok tehetséggondozására is, évente hangversenyt ad a Kodály Iskola kiemelkedő tehetségű hangszeres növendékeivel, ezzel is elősegítve pályájuk indulását.

Az 1980-as évek óta számos nemzetközi hírű szólista és karmester lépett fel a zenekarral, mint például: Kocsis Zoltán, Rost Andrea, Miklósa Erika, Ránki Dezső, Gyenyisz Macujev, Kobayashi Ken Ichiro, Medveczky Ádám, Vizin Viktória, Bogányi Gergely, Bogányi Tibor, Antal Mátyás,Erdei Péter, Vásáry Tamás. Az együttes rendszeres partnere a Nemzeti Énekkar, valamint a Debreceni Kodály Kórus, továbbá szoros együttműködésben van a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Kecskeméti Kodály Intézetével. 2006 óta Gerhát László vezényletével működött a zenekar.

A zenekar két önálló lemezt jelentetett meg, melyeken magyar illetve magyar vonatkozású művek hallhatók. A 2011-es „Concerto” című CD lemezen Farkas Ferenc, Vajda János, Kadosa Pál egy-egy concertinója mellett hallható Kodály Concerto című műve is.

A Kecskeméti Szimfonikus Zenekar a klasszikus szimfonikus repertoár mellett szívesen közreműködik más stílusú, műfajú produkciókban is. Minden évben filmzene koncerttel nyitja meg a Hírös Fesztivál programját, mely ezreket vonz Kecskemét város főterére. Több alkalommal adott közös koncertet a Csík Zenekarral, de együtt játszott többek között Szekeres Adriennel, Illényi Katicával valamint Cakó Ferenc animációs filmművésszel és a Kecskemét Táncegyüttessel.

A zenekar több kecskeméti testvérváros zenekarával alakított ki jó kapcsolatot. 2006-ban a finnországi Hyvankaa-ben koncertezett. 2016-ban Marosvásárhelyen adtak koncertet a Marosvásárhelyi Napok keretében, 2017-ben a Kodály év tiszteletére Galántán.

A zenekart 2016-ban Kecskemét Város Közgyűlése Kodály Zoltán díjjal tüntette ki.

Megtalálhat minket az alábbi helyeken:

Tekintse meg galériánkat: