Previous
Next

Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar

Sopronban – Magyarországon az elsők között – Kurzweil Ferenc, a Szent Mihály-templom karnagya szervezett zeneegyesületet 1829-ben Ödenburger Musikverein néven. Már korábban is léteztek alkalmi összefogások nagyszabású zenei rendezvények megvalósítására, pl. Haydn oratóriumainak előadására, de a zeneegyesület megalapításától kezdve beszélhetünk Sopronban szervezett zeneoktatásról és rendszeres polgári koncertéletről.

A Soproni Zeneegyesület zenekara az 1929-es jubileum alkalmából vette fel a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar nevet. A centenáriumi ünnepségeken jelen volt Bartók, Dohnányi, és felcsendült többek között Kodály Psalmus Hungaricusa is. A II. világháború után Sopron zeneélete az Országos Filharmónián keresztül is bekapcsolódott a hazai vérkeringésbe: a bérleti hangversenyeken és a város zenei fesztiváljain a kor legjelentősebb előadói (Fischer Annie, Zathureczky Ede, Végh Sándor, Cziffra György később Kocsis Zoltán, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Perényi Miklós) rendszeresen felléptek – legtöbbször a helyi zenekar kíséretével.
A XX. század utolsó évtizedeiben a régió hivatásossá váló zenekarai mellett Sopron megőrizte amatőr státuszát, amelyben a mai napig együtt muzsikálnak hivatásos zenészek, zenetanárok és megfelelő hangszeres tudással rendelkező műkedvelők. Az elmúlt években abban a szerencsében volt részünk, hogy a környéken élő, Sopronhoz kötődő zeneszerzőkkel és alkotásaikkal többször találkozhattunk. Takács Jenő, Soproni József és a nemrégiben elhunyt Szokolay Sándor művei is szerepeltek több alkalommal a zenekar műsorán.

Megtalálhat minket az alábbi helyeken:

Tekintse meg galériánkat: