Previous
Next

Egri Szimfonikus Zenekar

Az 1963-ban alakult Egri Szimfonikus Zenekar Eger város és Heves megye egyetlen szimfonikus nagyegyüttese. Az egyesületi formában működő, Eger Város Önkormányzata által támogatott, több mint 50 tagú zenekar meghatározó szerepet tölt be a régió kulturális életében.

Alapvető feladatunkat, az igényes zenekutúra ápolását, gazdagítását, terjesztését sokszínű eszközökkel valósítjuk meg. Különösen nagy hangsúlyt fektetünk az ifjúság- és közönségnevelésre és korszerű, közvetlen kommunikációval igyekszünk mindenkinek befogadható, magaszintű művészi élményt nyújtani. 

Rendszeresen lépnek fel velünk a magyar zeneélet legkiváló hangszeres és énekművészei, kórusai, de számos vendégművészt hívunk külföldről is. /Nemzeti Énekkar, Kodály Kórus Debrecen, Miklósa Erika, Vizin Viktória, Szabadi Vilmos, Ránki Dezső, Szalai Antal, Binder Károly, Susanna Moncayo, Vasilios, Phillippos Tsalahouris, Santiago Meza, Hsin-Ni Liu, Carlos Nozzi, Leon Bernsdorf stb. /

Hagyománnyá vált koncertjeinkhez Eger csodálatos épített környezete ad varázslatos helyszíneket.

A Filharmónia Magyarországgal közös bérletsorozataiknak a Gárdonyi Géza Színház ad otthont, de koncertezünk székházunkban a Bartakovics Művelédési Központban és az Egri Bazilikában is, ami évtizedek óta népszerű oratórium előadásaink színhelye. A klasszikus repertoár ápolása mellett sok újdonság és ritkaság is szerepel programjainkon, melyet nemcsak a felnőtt közönség élvezhet.

A középiskolásoknak külön ismeretterjesztő sorozatokat tartunk a Kepes  Központban, ahol a társművészetek bevonásával gazdagítjuk a zenei élményt. /KÖSZI/

Izgalmas, interaktiv, közvetlen hangvételű Ifjúsági előadásaink igazi összművészeti csemegék az általános- és középiskolás korosztálynak, de az óvodások számára is tartogatunk meglepetéseket.  Évről-évre több száz fiatallal ismertetjük és szerettetjük meg a klasszikus muzsikát Egerben és a megye számos településén. Kiemelten fontosnak tartjuk ezt a missziót és büszkék vagyunk a fiatalok körében elért “népszerűségünkre”, hiszen vannak olyan települések ahova nélkülünk sosem jutna el az élőzene.

Muzsikusaink közreműködnek a Gárdonyi G. Színház előadásaiban, de teljes zenekarként is számos zenés- és táncszínházi produkcióban, operában, operettben  közreműködünk.

Rendszeres fellépői vagyunk több helyi és országos fesztiválnak / Tavaszi Fesztivál, Muzsikál az Erdő, Eger Ünnepe stb. /

2012-ben létrehoztuk az Egri Kamaraopera Fesztivált, ami azóta is egyedülálló rendezvénye a műfajnak. A Kepes Központ és az Eszterházy Károly Egyetem izgalmas helyszínein a barokktól a kortárs zenésszínházig sok-sok érdekes, friss szemléletű produkció mutatkozhat be az évente megrendezett többnapos eseményen, melyen a vendégelőadások mellett a helyi társművészeti intézményekkel közösen létrehozott produkciókat is bemutatunk.  A Gasztropera eseményt pedig a helyi borászat és a vidéki csúcsgasztronómia ízei teszik felejthetelen, nemcsak zenei csemegévé.

A klasszikus zene mellett többször kalandozunk az igényes könnyűzene, a jazz, a népzene és a filmzenék világában is, amivel még szélesebb közönség réteget tudunk megnyerni a szimfonikus hangzásvilágnak. Olyanok is megszeretik ezáltal az együttest és a szimfonikus zenét, akik eddig ódzkodtak, vagy csak távol maradtak ettől a világtól.

Hiszünk az élőzene semmi mással nem helyettesíthető, pótolhatatlan élményt adó szerepében és kultúra teremtő erejében. A zenekar első karmestere Farkas István volt, aki közel 30 éven át vezette a társulatot, majd 1989-1995 Gémesi Géza irányította az együttest. A zenekar jelenlegi vezető karmestere Szabó Sipos Máté 1996-tól irányítja a művészeti munkát.

ELISMERÉSEK, DÍJAK:

 

A Kulturális Minisztérium által adományozott Háromszoros Kiváló Együttes cím elnyerése

1968- Miniszteri dicsérő oklevél
1968- MSZBT oklevél és plakett
1969- Megyei Tanács Művelődésügyi Osztályának nívódíja
1971- Kiváló Együttes cím
1973- Heves Megyei Tanács Művészeti díja
1973- Népművelési Intézet nívódíja
1974- Kiváló Együttes cím
1976- Népművelodési Intézet nívódíja
1977- Kiváló Együttes cím végleges elnyerése
2006- Prima Díj

Megtalálhat minket az alábbi helyeken:

Tekintse meg galériánkat: