Previous
Next

Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara

Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara 120 évvel ezelőtt 1898-ban alakult röviddel azután, hogy a bányaművelés, a széntermelés elkezdődött a területen. Fenntartója a Tatabányai Szénbányák Vállalat volt az 1980-as év elejéig. Ekkor a Tatabányai Volán Vállalat vette át mintegy 10 évig a működtetését. A rendszerváltás után a város vezetése ismét vállalta a fenntartói, támogatói gazda szerepét. 2003-ig a tatabányai-,tatai-, oroszlányi Zeneiskolák zenetanárai alkották a zenekar tagságát.  2010-ben a fenntartó Tatabánya Megyei jogú Város Önkormányzata ismét vállalta, hogy a rendezett anyagi támogatással újra hagyományaihoz méltó módon tevékenykedjen az együttes.

Román Géza karmester, trombitaművész vette át a karmesteri pálcát és újra megkezdődtek a színvonalas próbák, a hangversenyek. A zenekart mindig kiváló karmesterek irányították, akik biztosították, hogy magas színvonalon szerepeljen az együttes. Breitner Tamás, Dőry Dénes, Dénes István, Váradi Katalin, Farkas Tamás,  Bencsik Pál által vezetett zenekar évente 14-16 koncertet tartott a városban, illetve bérletes felnőtt és a Filharmónia által szervezett Ifjúsági koncerteken a megyénkben. Többször szerepelt az együttes Budapesten, az ország több nagyvárosában és a határokon túl is.

Minden évben tematikus bérletsorozatot hirdetnek a Jászai Mari Színházban, nagy sikerrel.

Rendszeresen szerepelnek a Győri Filharmonikus Zenekar bérletsorozatában, a Tatabányai Tavaszi Fesztivál programjában (előadták többek között 200 fős énekkarral Orff: Carmina Burana c. művét, Mozart: Requiemjét, Pergolesi: Stabat Mater című művét Bencsik Pál vezényletével.  Gluck: Orfeusz és Euridike című művét a KÓTA sorozat hangversenye keretében Tatabányán és Várpalotán mutatták be, valamint Beethoven: IX. szimfóniáját, Román Géza vezényletével szintén 200 fős budapesti, győri, székesfehérvári, várpalotai, tatabányai énekkarokkal a Tavaszi Fesztivál programjában.

Opera és operett előadások valamint musical koncertek is szerepelnek műsoraikban. Vonós, fafúvós és rézfúvós együtteseik számos alkalommal mutatkoznak be a megye közterein, egyházi és világi helyszíneken. Kamarazenekaruk több alkalommal kíséri a Tatabányai Madrigálegyüttes hangversenyén elhangzó műveket.( Purcell: Dido és Aeneas keresztmetszetét, stb).

A zenekar működéséhez szükséges anyagi forrásokat Tatabánya Város önkormányzata és 2019 től az EMMI biztosítja. 2018 október elsején, a Zene Világnapján tartották a 120. születésnapi hangversenyüket. 

A zenekar jelenlegi tagjai, Tatabánya és Komárom Esztergom Megye művésztanárai.

Az együttes művészeti vezetője és állandó karmestere Román Géza.

Megtalálhat minket az alábbi helyeken:

Tekintse meg galériánkat: